[...] wykazują także kobiety w ciąży, dzieci przedwcześnie urodzone, osoby stosujące restrykcyjną dietę wegetariańską lub wegańską, osoby spożywające przetworzone i niskogatunkowe produkty żywnościowe. Cynk bierze udział w ponad 200 procesach enzymatycznych. Odpowiada głównie za przemiany białkowe, katalizuje wytwarzanie materiału genetycznego komórek, [...]
[...] odpowiadają potrzebom organizmu. Najczęściej jemy szybko i byle jak. Nie zwracamy uwagi na wartości odżywcze, jakie są nam potrzebne do prawidłowego rozwoju, a jakich dane produkty nam dostarczają. Jemy po prostu to, co lubimy. Ale czy to jest zdrowe? Odżywianie w kulturystyce : Co o białku każdy miłośnik kulturystyki powinien wiedzieć ? Każdy [...]
[...] Jednak przesadne odchudzanie (zwłaszcza anoreksja) szkodzi kościom. Dla kości niekorzystny jest weganizm - model żywienia wykluczający z menu nie tylko mięso, ale także produkty mleczne. Weganie powinni zażywać wapń w tabletkach. Codziennie poświęcajmy ruchowi chociaż godzinę. Na tkankę kostną korzystnie wpływają biegi (w młodszym wieku) i [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] niniejszym artykule skoncentrujemy się na źródłach protein szczególnie polecanych aktywnym fizycznie nastolatkom. Produkty mleczne Chociaż przyznać należy, że nie wszystkie produkty mleczne stanowią wartościowy składnik diety, to trzeba jednocześnie dodać, iż niektóre posiadają szereg wyjątkowych walorów odżywczych. Osoby młode, w okresie [...]
[...] lub też przez niektórych zwanym "syndromem dnia nstępnego". Kac jest spowodowany nie tylko samym przedawkowaniem substancji zwanej alkoholem ale również przez produkty jego rozkładu w naszym organiźmie.Wiadomo że są różne rodzaje alkoholi.I każdy z nich może zawierać w swoim składzie oprócz czystego alkoholu wiele dodatków (wiadomo [...]
Z uwagi na to, że co jakiś czas ktoś prosi o podanie wagi danego produktu postanowiłem, że za pomocą wagi kuchennej przybliżę Wam wagę poszczególnych produktów, które akurat miałem w domu i również tych co do których jest najwięcej pytań. Do ważenia użyłem wagi kuchnnej elektronicznej z błędem do 1g oraz szklanki o pojemności 250ml wody. Produkty [...]
[...] Sa doskonalym zrodlem witamin i mineralow pod warunkiem ze spozywamy je w naturalnej postaci i na surowo.Kiedy zachodzi potrzeba ich rozdrobmienia , pamietajmy zeby produkty myc w calosci , a dopiero potem kroic wylacznie nierdzewnym nozem .Jest to bardzo wazne, bowiem dzieki takiej kolejnosci zapobiegniemy zniszczeniu witaminy C [...]
[...] a problemy gastryczne, testy na nietolerancje pokarmowe Strona nr 115: proporcje tłuszczu i węglowodanów a insulinooporność, podejście do IF i ogólnego odżywiania; produkty wyraziste w smaku u osób otyłych…. Strona nr 121: BCAA + węglowodany + tyrozyna Forma w roku redukcji na HC/LF: [...]
[...] zakładamy, iż nie będziesz zwiększała tu aktywności fizycznej, a tak się zapewne nie stanie (więc osiągniesz lepsze wyniki i redukcję w krótszym czasie). Jakie produkty wybierać? Im mniej przetworzone, tym lepiej. Białko: chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC), aminokwasy (BCAA). Węglowodany: [...]
[...] przerwy między posiłkami nie były krótsze niż 2 h i nie dłuższe niż 4 h. Każdy posiłek prócz ostatniego składa się z trzech grup produktów: grupy 1. w skład, której wchodzą produkty bogate w białko; grupy 2. produktów bogatych w węglowodany złożone i grupy 3. – warzyw. Aby skomponować 1, 2, 3, 4, 5 posiłek należy wybrać po jednym produkcie z [...]
[...] Rozpuszczona w wodzie tworzy układ koloidalny - zol liofilowy, który łatwo przechodzi w żel, o ile temperatura otoczenia nie jest zbyt wysoka. najskuteczniejsze produkty(sprawdzalem na sobie): SAN-Bone Boost Universal-Animal Flex Universal-Chrząstka rekina produkty ktore nie spelnily moich oczekiwan: MULTIPOWER Easy Move Vita [...]
[...] organizm z aminokwasów niezbędnych) również odgrywają ważną rolę w wielu procesach biologicznych. Najlepszymi źródłami białek są: czerwone mięso, kurczaki, ryba, jajka oraz produkty mleczne. Każdego dnia spożywaj przynajmniej jeden gram białek na kilogram beztłuszczowej masy ciała Kiedy raz twój organizm przywyknie do tej dawki, możesz próbować [...]
[...] i przemyślane odpowiedzi to się nie wypowiadaj. Założeniem tego zestawu jest to, iż będzie on ze średniej lub górnej półki, z tym założeniem, że mogą się w nim znaleźć produkty z dolnej półki (szczególnie biorąc pod uwagę walory smakowe czy rozpuszczalność), jeśli argumentacja za tym przemawiająca będzie odpowiednio silna. Zaczynam ten [...]
[...] nożna, siatkówka, nad morzem plażowa, do tego basen od czasu do czasu. Odżywianie: Ogólnie wcześniej jadłem to co mi smakowało ale ostatnimi czasy wyrzuciłem z jadłospisu produkty skrobiowe, pieczywo, panierki, oleje itd. Cel: redukcja do około 80kg do nowego roku, później zobaczymy albo sporty walki albo dalsza redukcja do niskiego poziomu [...]
Witam, piszę do wszystkich obeznanych użytkowników tego forum w sprawie oceny mojego planu redukcyjnego - na którym chcę spalić jak największą ilość FATu. Tak więc chciałbym zrzucić, nie ukrywam - sporo fatu z brzucha, nogi tutaj też wchodzą w grę. Ćwiczyć będę 3x w tygodniu siłowo, aeroby(rowerek stacjonarny, bieganie) również będą dołączone do [...]
[...] zakładamy, iż nie będziesz zwiększał tu aktywności fizycznej, a tak się zapewne nie stanie (więc osiągniesz lepsze wyniki i redukcję w krótszym czasie). Jakie produkty wybierać? Im mniej przetworzone, tym lepiej. Białko: chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC), aminokwasy (BCAA). Węglowodany: [...]
[...] wysiłku umiarkowanym, trwającym dłużej, zwiększa się wykorzystanie tłuszczów jako źródła energii. Podstawowym źródłem węglowodanów w diecie sportowca powinny być naturalne produkty np.: ziemniaki, produkty zbożowe, owoce. W zależności od zapotrzebowania mogą być również stosowane specjalne preparaty odżywcze, zawierające w odpowiednich [...]
[...] i laktozy (obie mają niski indeks glikemiczny), -czas spożywania pokarmu, czas jedzenia ma wpływ na wydzielanie glukozy do krwi - im szybciej jesz, tym jest ono szybsze, -produkty bogate w tłuszcze, o niskim indeksie glikemicznym mogą być błędnie zakwalifikowane, bo tłuszcze i białko spowalniają opróżnianie żołądka, a tym samym i szybkość [...]
[...] chorób serca oraz poziom insuliny i cukru we krwi. Rodzaje, czy inaczej żródła białek na których koncentrowano sie w badaniu to czerwone mięso (chude), drób, ryby, jaja, produkty nabiałowe, orzechy i soja. Ponadto środowisko kulturystyki i fitness pokazuje nam, ze suplementy białkowe, takie jak białko serwatkowe (izolat, koncentrat czy inne [...]